De afgelopen jaren zijn er aanzienlijke veranderingen geweest in het huurrecht, wat heeft geleid tot een breder debat over de verantwoordelijkheden van verhuurders en huurders. 2025 is het jaar waarin verhuurders zich moeten aanpassen aan nieuwe wetgeving die het huurklimaat verder zal veranderen. Na de invoering van de Wet goed verhuurderschap, de Wet vaste huurcontracten, en de Wet betaalbare huur, komen er in 2025 zowel vervolgstappen als nieuwe wijzigingen die voor verhuurders impact kunnen hebben. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste veranderingen waar verhuurders van op de hoogte dienen te zijn.
De toegestane huurverhogingen voor 2025 zijn vastgesteld op maximaal 5% voor de sociale huur, 7,7% voor de middenhuur en 4,1% voor de vrije sector. Vooral in het middensegment is er sprake van politieke discussie, en mogelijk leidt dit nog tot een verlaging van het percentage of aanvullende maatregelen om de impact van de stijging te beperken. Verhuurders doen er goed aan de politieke ontwikkelingen in de gaten te houden, omdat er mogelijk veranderingen plaatsvinden die invloed kunnen hebben op hun huurprijsbeleid.
Ook de huurprijsgrenzen zijn in 2025 opnieuw vastgesteld. Woningen die in de sociale sector vallen hebben een maximale huurprijs van €900,07 bij 143 punten. In de middensector hebben woningen maximaal 186 punten en is de maximale huurprijs €1.184,82. Woningen in de vrije sector hebben minimaal 187 punten en hierbij geldt geen maximale huurprijs.
Met de invoering van de Wet betaalbare huur in juli 2024 hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om huurprijzen te reguleren. Vanaf 1 januari 2025 kunnen zij actief optreden tegen verhuurders die te hoge huren vragen of onrechtmatige huurverhogingen doorvoeren. Gemeenten kunnen boetes en andere sancties opleggen als verhuurders zich niet aan de regels houden.
Belangrijke wijzigingen:
Heeft u problemen met de Huurcommissie? De huurregels worden nogal eens kort door de bocht en in het voordeel van de huurder uitgelegd. Ga dus ook zeker niet met een uitspraak van de Huurcommissie akkoord! Indien binnen 8 weken na de dagtekening van de Huurcommissie een procedure aanhangig wordt gemaakt bij het Kantongerecht, dan zal de rechter zich erover buigen en is de uitspraak van de Huurcommissie van tafel. We weten het nagenoeg altijd te voorkomen, eventueel door de huurder eerst een concept-dagvaarding te presenteren en vervolgens de zaak in redelijkheid te schikken, maar mocht het toch nodig zijn dan kan de juridische afdeling van 123Wonen helpen om deze procedure voor u te voeren.
Vanaf 2025 veranderen de regels rondom btw en servicekosten. Verhuurders moeten bepalen of servicekosten als zelfstandige, btw-belaste prestaties worden beschouwd of als aanvullende kosten die onder de btw-regels van de huur vallen. Dit hangt af van factoren zoals het gebruik van individuele meters en afrekeningen op basis van daadwerkelijk verbruik.
Het Besluit servicekosten, dat naar verwachting in 2025 wordt ingevoerd, zal verduidelijkingen bieden. Zoals een lijst van toegestane servicekosten, vaste berekeningsformules, en de eis dat servicekosten proportioneel en zonder winst worden doorberekend. Verhuurders moeten hun huurovereenkomst en administratie hierop aanpassen en mogelijk advies inwinnen bij juridische of fiscale specialisten.
Een steeds grotere focus ligt op duurzaamheid en de energieprestatie van woningen. In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving geweest richting energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van vastgoed.
Verhuurders van woningen moeten ervoor zorgen dat hun vastgoed voldoet aan de vereisten voor energie-efficiëntie. Het is vaak met beperkte investeringen al mogelijk om enkele stappen in het energielabel te zetten met verbeteringen zoals betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Voor een warmtepomp kunt ook u als belegger subsidie krijgen.
En volgens de methodiek van de energielabels wordt de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen één op één van het energieverbruik afgehaald. Ookal wordt de meeste zonne-energie natuurlijk opgewekt op het moment dat deze niet nodig is.
Is spouwmuurisolatie lastig omdat dit alleen met het complete complex kan? Bekijk dan eens de mogelijkheid van isoleren van binnenuit. Ook een isolerende plaat van 2 cm helpt al behoorlijk om de kou van de muur af te krijgen. En bij een dergelijke dikte hoeven kozijnen niet aangepast te worden.
De verhuurmakelaars van 123Wonen kunnen u adviseren op welke manier u een gunstiger energielabel kunt verkrijgen; er is veel mogelijk.
Trend: zonnepanelen die aan het balkon bevestigd worden! Wel even “kortsluiten” met de VVE natuurlijk.
Hospitaverhuur is een vorm van woningverhuur die in Nederland steeds populairder wordt, vooral onder jonge mensen en studenten. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging die het makkelijker moet maken voor verhuurders om huurovereenkomsten op basis van hospitaverhuur af te sluiten, met meer bescherming voor zowel verhuurders als huurders. Het voorstel is gericht op het wegnemen van belemmeringen die hypotheekverstrekkers hebben bij het goedkeuren van hospitaverhuur. Dit zou het aantal verhuurders dat deze vorm van verhuur accepteert moeten vergroten.
Daarnaast zijn er ook belangrijke veranderingen op komst voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De regering is bezig met de invoering van het Prijs-kwaliteitsysteem (PKS) dat de kwaliteit en transparantie van de huisvesting van arbeidsmigranten moet verbeteren. Dit systeem, dat vanaf 1 januari 2025 van kracht is, zorgt ervoor dat verhuurders die arbeidsmigranten huisvesten aan hogere kwaliteitsnormen moeten voldoen. Het PKS geldt voor de leden van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), maar kan in de toekomst mogelijk ook voor andere verhuurders van arbeidsmigranten relevant worden.
De veranderingen in het huurrecht voor 2025 zijn omvangrijk en hebben grote impact op de praktijk van verhuurders. Om boetes of sancties te voorkomen, is het belangrijk dat onze verhuurders en verhuurmakelaars:
Met de implementatie van deze veranderingen is het in sommige gevallen belangrijk dat verhuurders tijdig actie ondernemen. Dit kan helpen om juridische en financiële risico’s te voorkomen. Aangezien veel van deze wijzigingen juridische en fiscale implicaties hebben, wordt verhuurders geadviseerd om zich goed te laten informeren. Door proactief in te spelen op deze veranderingen kunnen verhuurders voldoen aan de wet- en regelgeving van 2025 en hun vastgoedbeheer effectief blijven uitvoeren en een mooi rendement blijven behalen op hun vastgoed.
Met de complexiteit van nieuwe huurwetgeving en de druk op de huurmarkt kunnen er conflicten ontstaan tussen verhuurders en huurders. Het is cruciaal om een goede strategie voor conflictpreventie te hebben en te weten hoe je moet reageren bij juridische geschillen.
Zorg voor heldere, goed opgestelde huurovereenkomsten en communiceer transparant met huurders over hun rechten en verplichtingen. Dit kan helpen bij het voorkomen van misverstanden en geschillen. Als er zich een conflict voordoet, is het verstandig om juridisch advies in te winnen en de Huurcommissie of de rechter te raadplegen, afhankelijk van de situatie. Juristen kunnen helpen bij het afdwingen van rechten en het oplossen van geschillen zonder verdere escalatie.
Algemene vragen? Benader uw lokale 123Wonen kantoor. Juridische vragen kunt u ook mailen naar Jurist@123Wonen.nl