9.2 / 10 1913 reviews 

Alles over woonverzekeringen bij een huurwoning

2 min. te lezen

Terug

Bij het huren van een woning komt veel kijken. Een van de belangrijkste zaken om te regelen is de verzekering. Zowel huurders als verhuurders hebben een rol in het verzekeren van de woning. Maar wie is precies verantwoordelijk voor welke verzekering? Hieronder lees je welke woonverzekeringen relevant zijn voor huurders, wat de verplichtingen van de verhuurder zijn en hoe beide partijen zich kunnen beschermen tegen onverwachte kosten.

Verzekeringen voor de verhuurder

Als eigenaar van de woning is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd). Deze verzekering dekt schade aan het gebouw zelf, zoals de muren, het dak, en vaste onderdelen zoals de keuken en badkamer. Een opstalverzekering is essentieel omdat het de verhuurder beschermt tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, of lekkage. Huurders hoeven zich hier geen zorgen over te maken, aangezien de kosten en de verantwoordelijkheid volledig bij de verhuurder liggen.

Verzekeringen voor de huurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor je eigen inboedelverzekering. Deze verzekering dekt schade aan of verlies van je persoonlijke eigendommen, zoals meubels, elektronica, kleding en sieraden. Of het nu gaat om brand, inbraak, of waterschade, de inboedelverzekering zorgt ervoor dat je spullen financieel beschermd zijn.

Daarnaast kan een aansprakelijkheidsverzekering verstandig zijn. Deze verzekering dekt schade die jij of je huisgenoten per ongeluk veroorzaken aan de woning of aan de eigendommen van anderen. Stel dat je per ongeluk een lekkage veroorzaakt in de badkamer, dan kan de verhuurder de kosten op jou verhalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo'n geval uitkomst.

Onzekere situaties: wie is waarvoor verantwoordelijk?

Bij een huurwoning zijn er zaken waarover vaak onduidelijkheid bestaat of deze onder de verzekering van de huurder of verhuurder vallen. Denk bijvoorbeeld aan een vloer. Deze kan als eigendom van de huurder worden beschouwd als het gaat om een laminaatvloer die zelf is gelegd en losliggend / zwevend is. Anderzijds valt deze onder de opstalverzekering van de verhuurder als deze al in de woning aanwezig was en verlijmd of vastgespijkerd is.

Een ander voorbeeld is glasschade. Meestal valt dit onder de opstalverzekering van de verhuurder (of in het geval van een appartement van de Vereniging van Eigenaren). Maar bij bepaalde verzekeraars valt het – bij een huurwoning - onder de inboedel. Dat is belangrijk aangezien de huurder alsnog aansprakelijk gesteld kan worden. Bijvoorbeeld als deze de schade zelf heeft veroorzaakt. Controleer daarom altijd de voorwaarden in het huurcontract en bij je verzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Minder kans op onverwachte kosten en onenigheid

Woonverzekeringen spelen een belangrijke rol in het beschermen van zowel de verhuurder als de huurder tegen onverwachte kosten als gevolg van schade. Duidelijkheid scheppen over wie waarvoor verantwoordelijk is en door de juiste verzekeringen af te sluiten, verkleint de kans op onenigheden tussen beide partijen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je verantwoordelijkheden en wees voorbereid op wat er op je pad kan komen.

 

Publicatiedatum 21/02/2025