9.2 / 10 1869 reviews 

Comfort in huis met een hybride warmtepomp

2 min. te lezen

Terug

De hybride warmtepomp is een populair systeem om op een duurzame manier je huis te verwarmen. Steeds meer mensen zien de voordelen van zo'n hybride warmtepomp in. Dit slimme systeem zorgt niet alleen voor een vermindering in je gasverbruik, maar ook voor een aangename en constante temperatuur in huis. Ontdek in dit blog alle voordelen van een hybride warmtepomp in huis. 

Fijn binnenklimaat met de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel om je woning het hele jaar door op een prettige temperatuur te houden. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht naar binnen, waarna de warmte wordt afgegeven aan het verwarmingswater van de cv. De hybride warmtepomp doet het meeste werk en de cv-ketel zorgt voor warm water en springt verder alleen bij op zeer koude dagen om te verwarmen.

Dit betekent dat je een groot deel van het jaar minder gas verbruikt en toch verzekerd bent van een aangename binnentemperatuur. De hybride warmtepomp beweegt dus mee met de seizoenen en zorgt altijd voor een prettig klimaat in huis. Je hoeft je geen zorgen te maken over een koude woning in de winterperiode.

Praktische installatie zonder verbouwingen

Een ander voordeel van een hybride warmtepomp is dat de installatie meestal zonder grote verbouwingen verloopt, in tegenstelling tot de installatie van andere soorten warmtepompen. Dit maakt de installatie van een hybride warmtepomp aantrekkelijk, ook voor oudere huizen. De warmtepomp bestaat doorgaans uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit brengt de warmte over naar je verwarmingssysteem. Een erkende installateur kan checken of je woning geschikt is voor dit systeem en je goed advies geven over de beste plek in huis. 

Maximale besparing met goede isolatie en verwarming

Naast het grote voordeel van een aangenaam binnenklimaat zorgt het systeem ook voor lagere gaskosten. Omdat de warmtepomp het grootste deel van de verwarming op zich neemt, daalt je gasverbruik. Een goed geïsoleerde woning haalt het maximale uit de energiebesparing die een warmtepomp biedt. Daarnaast presteert de warmtepomp optimaal in combinatie met vloerverwarming of moderne convectoren. Als je nog traditionele radiatoren in je huis hebt, kan het nodig zijn om deze aan te passen voor de beste resultaten. Laat je altijd door een gecertificeerde installateur adviseren, zoals Feenstra, om te bepalen of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

Kostenplaatje van een hybride warmtepomp

De totale kosten van een hybride warmtepomp variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte van je woning. Gemiddeld betaal je tussen de €4.000,- en €6.000,-, inclusief de installatie en eventuele subsidies. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie die door de overheid beschikbaar is gesteld voor hybride warmtepompen. Hierdoor kun je een deel van de kosten terugkrijgen, wat de aanschaf veel betaalbaarder maakt. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen van de hybride warmtepomp, hoe groter de subsidie. De subsidies voor warmtepompen in 2024 variëren doorgaans tussen de 2.400,- en 3.075,- euro. De exacte hoogte van de verschillende subsidies en alle voorwaarden staan op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Wanneer schaf jij de hybride warmtepomp aan? 

Met een hybride warmtepomp kies je voor de ideale combinatie van comfort en duurzaamheid. Je huis wordt op een gelijkmatige, prettige manier verwarmd en je verlaagt ook nog eens je gasverbruik. Dankzij de relatief eenvoudige installatie zonder grote renovatie en de verschillende subsidies is een hybride warmtepomp een goede investering in zowel duurzaam als comfortabel wonen.

 

Publicatiedatum 19/11/2024