9.2 / 10 1913 reviews 

Daklekkages voorkomen: de rol van loodslabben

2 min. te lezen

Terug

Een daklekkage is de nachtmerrie voor elke huiseigenaar. Het zorgt namelijk niet alleen voor flinke schade aan je huis, maar ook voor hoge reparatiekosten. Zeker als je niet weet wat de oorzaak is.

Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat een groot deel van deze lekkages voorkomen kan worden met goed onderhoud van een relatief klein, maar belangrijk onderdeel van het dak: de loodslabben. De loodslabben spelen namelijk een grote rol in het waterdicht maken van je huis. We vertellen je hieronder precies wat je moet weten!

Wat zijn loodslabben?

First things first: wat zijn loodslabben precies? Als je naar je dak kijkt zie je ze waarschijnlijk wel zitten langs dakramen, schoorstenen of dakkapellen. Het zijn dunne stroken lood die de naden en verbindingen in je dak waterdicht maken. Je vindt ze meestal op plekken waar twee delen van het dak samenkomen, of waar het dak dus aansluit op een dakraam of schoorsteen. Dakdekkers gebruiken loodslabben al jarenlang, omdat het flexibel en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Loodslabben zorgen voor de afvoer van regenwater. Als je geen loodslabben hebt, of als deze beschadigd zijn, kan regenwater gemakkelijk binnendringen via de verbindingen in je dak. De gevolgen zijn vocht- en schimmelplekken. Als dit te lang doorgaat, dan kan het zelfs zorgen voor structurele schade.

Wat zijn de oorzaken van problemen met loodslabben?

Hoewel de flexibiliteit van lood een groot voordeel is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Zeker bij nieuwbouwhuizen kan het gebeuren dat ze niet helemaal goed geplaatst zijn, net niet goed dichtgevouwen worden en dat er toch nog kieren zijn waar regenwater doorheen kan sluipen. Andere problemen zijn bijvoorbeeld:  

  • Veroudering: loodslabben gaan gemiddeld 20 tot 30 jaar mee voordat ze bros worden en barsten. Oude loodslabben zorgen dus voor schade aan je dak. 
  • Weersinvloeden: door zon, regen, sneeuw en vorst kunnen loodslabben na verloop van tijd beschadigd raken of kapotvriezen. 
  • Schade door dieren: vogels en andere dieren kunnen de loodslabben beschadigen, door er bijvoorbeeld in te pikken.  

Problemen aan loodslabben herkennen: zo doe je dat

Om daklekkage door loodslabben te voorkomen, is het verstandig om ze regelmatig te controleren. Je herkent problemen onder andere aan scheuren of barsten in het lood, loshangende of zelfs verschoven loodslabben of aan onverklaarbare vocht- en schimmelplekken in huis.  Om problemen te voorkomen kun je het volgende doen:

Tip 1: laat je dak regelmatig controleren. Schakel bijvoorbeeld elk jaar een vakman in voor een professionele dakinspectie. 

Tip 2: houd je dak schoon. Verwijder bladeren en vuil om te voorkomen dat water zich ophoopt. Bij grote vervuiling is het slim om te kiezen voor professioneel dakonderhoud. 

Tip 3: wacht niet te lang met reparaties. Ook als de schade klein is, kan het voor grote problemen zorgen. Laat kapotte loodslabben direct vervangen. 

Tip 4: overweeg een schoorsteenkap. Hiermee voorkom je dat vogels bij de schoorsteen een nest willen bouwen en op die manier de loodslabben kapotmaken.

Tot slot

Een daklekkage voorkomen begint dus bij je loodslabben. En in veel gevallen zijn deze reparaties zelf uit te voeren, mits je een durfal bent die een ladder op durft te klimmen. Doe dit wel altijd voorzichtig en met de juiste bescherming om valpartijen te voorkomen. Als je twijfelt kun je altijd advies vragen aan een dakdekker. 

Publicatiedatum 21/01/2025