9.2 / 10 1893 reviews 

De bijzondere staat van de Nederlandse woningmarkt

3 min. te lezen

Terug

Er is in de laatste jaren enorm veel gebeurd op de Nederlandse vastgoedmarkt. Daar waar net na de crisis in 2008 eigenlijk niemand nog een huis wilde kopen, is inmiddels het tegenovergestelde het geval. Eigenlijk wil iedereen een huis kopen, maar wordt dat voor meer en mensen haast onmogelijk.

Het is bijzonder om te kijken naar de oorzaken die tot deze situatie hebben geleid. Eigenlijk gaat het om een bijzondere samenloop van omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat een huis krijgen misschien wel moeilijker dan ooit is. Hieronder kijken we naar hoe deze situatie ontstaan is en hoe de toekomst eruit ziet. 

Hoe staat het ervoor op de woningmarkt?

De grootste trends van de laatste jaren lijken zich door te blijven zetten op de vastgoedmarkt. Zo bleek dat in juni 2024 de prijs van een koopwoning in Nederland met 9,7 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De oververhitte woningmarkt lijkt dus voorlopig nog niet af te koelen, wat alles te maken heeft met het grote tekort aan huizen. Zolang dit niet zal worden opgelost, lijkt de vastgoedmarkt in Nederland niet te gaan veranderen. 

Er waren echter nog meer interessante cijfers die opvielen. Ten opzichte van een maand eerder namen de prijzen in juni namelijk met 1,3 procent toe, wat in zo'n korte periode ook als een riante stijging mag worden gezien. Nadat er in juli 2022 een hoogtepunt was bereikt voor de prijzen van Nederlandse koopwoningen, was er daarna voor het eerst in jaren een verandering zichtbaar. Voor een klein jaar daalden de prijzen licht, maar dat is inmiddels al niet meer het geval, want sinds juni 2023 is de stijgende lijn weer ingezet.

Hoewel een stijgende lijn goed klinkt, zullen veel starters die de ambitie hebben hun eerste woning aan te schaffen er niet al te blij mee zijn. Dit wordt er op deze manier namelijk niet makkelijker op. Ook opvallend is dat bij de piek in juni van dit jaar de prijzen alweer 3,2 procent hoger lagen dan bij de laatste keer dat het hoogste punt werd bereikt. Ook dit mag binnen een kleine twee jaar als een riante stijging worden gezien. 

Een huis kopen in Nederland: gok of slimme investering?

Over het algemeen is een huis kopen een slimme investering. De geschiedenis wijst keer op keer uit dat over langere periodes de prijzen omhoog zullen gaan. Het is daardoor niet alsof je bij een online casino Nederland al je geld op rood of op zwart zet bij een potje roulette. Toch zijn er, met de oververhitte markt waarin we momenteel mee te maken hebben, wel de nodige risico's om rekening mee te houden. 

De laatste jaren is het normaalste zaak van de wereld om flink te overbieden als je een huis wilt kopen. Daar hoeft op zich niets mis mee te zijn, maar het brengt wel als risico met zich mee dat wanneer de woningmarkt ineens afkoelt, je met een huis zit dat flink minder waard is dan wat je ervoor betaalt hebt. Zolang je geen haast hebt en van plan bent er lang te blijven zitten zal dit geen problemen opleveren, maar mocht je het om wat voor reden dan ook moeten verkopen, dan kan het zijn dat je met een flink verlies komt te zitten

Er zit dus wel degelijk een nadeel aan de huidige hoge prijzen en het overbieden op de vraagprijs, ondanks dat dit heel normaal is geworden. Als koper neem je een enigszins ingecalculeerde gok. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de woningmarkt in de nabije toekomst af zal gaan koelen, maar er kunnen altijd onverwachte omstandigheden zijn waardoor dit wel kan gebeuren. Daarom is het goed om je bewust te zijn welke risico's je neemt door een huis te kopen in de huidige markt.

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse vastgoedmarkt eruit?

Uit cijfers blijkt dat er minder transacties worden gedaan. Hoewel de prijzen dus stijgen worden er ten opzichte van eerdere jaren minder woningen verkocht. Dat kan erop duiden dat de markt verder vast komt te zitten. Dat heeft ermee te maken dat er niet snel genoeg meer woningen worden gebouwd terwijl het aantal mensen dat naar een huis op zoek is verder blijft stijgen. Wat de toekomst gaat brengen is dan ook moeilijk te zeggen. Het zal er alles mee te maken hebben wat er de komende jaren gedaan gaat worden om het grote tekort aan woonruimte op te lossen.

Toch lijkt het erop dat dit nog lang kan gaan duren. Er zal dus niet binnen enkele maanden of jaren een oplossing zijn die ervoor zorgt dat de prijzen dalen en er weer genoeg woonruimte beschikbaar is. Dit zal stapsgewijs gebeuren. Omdat het probleem al een tijd speelt en voorlopig alleen maar groter lijkt te worden, zullen starters in Nederland geduld moeten hebben. Wat de toekomst gaat brengen op dit vlak is moeilijk te zeggen, maar het verleden heeft wel uitgewezen dat er op de lange termijn altijd voor oplossingen zal worden gezorgd.

 

Publicatiedatum 21/08/2024