9.2 / 10 1884 reviews 

Het belang van vloeregalisatie bij het leggen van een houten vloer

2 min. te lezen

Terug

Een houten vloer is een prachtige en duurzame toevoeging aan het interieur. Het geeft het een natuurlijke look en het voelt ook prettig aan de voetjes, zeker indien het wordt gecombineerd met vloerverwarming. Om ervoor te zorgen dat deze vloer goed tot zijn recht komt en lang meegaat, is het wel belangrijk om de ondervloer grondig voor te bereiden. Een van de essentiële stappen is het egaliseren van de vloer. Een vlakke en stabiele ondergrond is van groot belang om problemen zoals kraken, oneffenheden en beschadigingen te voorkomen.

Noodzaak van vloeregalisatie

Zelfs kleine oneffenheden of hoogteverschillen in de ondergrond kunnen bij het leggen van een houten vloer voor problemen zorgen. Wanneer een houten vloer op een ongelijke ondergrond wordt gelegd, kunnen de vloerdelen gaan bewegen, verschuiven of kraken. Dit kan niet alleen storend zijn, maar zal zeker op termijn leiden tot slijtage of schade. Bovendien kunnen de naden tussen de planken wijder worden. Daarom is de vloer egaliseren belangrijk. Zo creëer je een volledig vlakke basis waarop de houten vloerdelen goed aansluiten. Dit voorkomt dat de vloer later gaat werken, kromtrekt of beschadigd raakt. Een vlakke ondergrond zorgt er bovendien voor dat de vloerdelen gelijkmatig belast worden, wat de levensduur van de vloer ten goede komt.

Gelijkmatige drukverdeling en perfecte uitstraling

Een geëgaliseerde ondergrond zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling over de gehele vloer. Dit betekent dat de houten vloerdelen minder kans hebben om te bewegen of te verschuiven, waardoor het risico op kraken en piepen aanzienlijk wordt verminderd. Vooral als de vloer niet verlijmd is, is dit een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Daarnaast zorgt een egale ondergrond ervoor dat de vloer er esthetisch mooi uitziet. Kleine oneffenheden of hoogteverschillen kunnen nu eenmaal zichtbaar worden na het leggen, waardoor de vloer niet helemaal strak oogt. Door de vloer vooraf te egaliseren, krijgt je houten vloer een perfect gladde en nette uitstraling. Dit is enorm belangrijk wanneer je kiest voor dunne houten vloerdelen of parket, waarbij de structuur van de ondergrond sneller zichtbaar kan zijn.

Egaliseren hoeft niet duur te zijn

Het egaliseren van de vloer begint met een goede voorbereiding, maar is zeker niet duur of complex. Allereerst moet de ondergrond schoon en droog zijn. Vuil, stof en losse deeltjes moeten worden verwijderd, zodat de egaliseermassa goed hecht. Er vindt ook een inspectie plaats op eventuele scheuren, gaten of grotere oneffenheden. Indien nodig worden deze eerst opgevuld of gerepareerd voordat de egalisatiemassa wordt aangebracht. Na de voorbereiding wordt de egalisatiemassa gemengd en gelijkmatig over de vloer uitgesmeerd. Deze massa vloeit uit en vult automatisch alle kleine oneffenheden en hoogteverschillen op, waardoor er een gladde en vlakke ondergrond ontstaat.

Na het drogen en uitharden van de egalisatiemassa is de vloer klaar voor het leggen van een ondervloer of het direct plaatsen van de houten vloer. Na een paar uur is de geëgaliseerde vloer reeds beloopbaar, maar het duurt wel langer voordat de nieuwe vloer kan worden gelegd. Deze droogtijd is afhankelijk van verschillende factoren, maar meestal is 48 uur reeds voldoende.

 

Publicatiedatum 25/11/2024