9.2 / 10 1884 reviews 

Hoe je geen slachtoffer wordt van vastgoedfraude

2 min. te lezen

Terug

Op de huidige huizenmarkt in Nederland is het een aardige chaos. De prijzen van huur- en koopwoningen stijgen de laatste jaren flink, waardoor het moeilijk is om aan een betaalbare woning te komen. Mensen nemen steeds meer risico om alsnog een woning te vinden. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je geen slachtoffer wordt van vastgoedfraude? Hier zetten we een aantal tips op een rij. 

Ga altijd kijken

Allereerst is het belangrijk om altijd te gaan kijken naar de woning of het appartement, het liefst samen met een vriend, vriendin of familielid. Hiermee vang je namelijk een aantal risico’s direct af:

  • Het huis wordt verkocht door iemand die niet de eigenaar is;
  • De foto’s zijn een stuk mooier dan wanneer je gaat kijken;
  • Je hebt een gevoel bij het huis én de buurt. 

Vooraf betalen om het huis te ‘reserveren’

Tegenwoordig zien we dat steeds meer verkopers een bedrag vragen om het huis te kunnen ‘reserveren’. Dit is niet gebruikelijk, ook niet bij makelaars. Vragen particulieren daarnaast om het geld over te maken via een cryptocurrency of e-wallet, let dan erg goed op! In dat geval kan het namelijk zijn dat de verkoper gevlogen is zodra het geld is overgemaakt. 

Persoonlijke gegevens digitaal verzenden

Het digitaal verzenden van persoonlijke gegevens gebeurt vandaag de dag enorm veel, en dat is niet zonder gevaar. Denk aan kopietjes van paspoorten of identiteitsbewijzen, rekeningnummers en meer. Doe dit niet, zeker niet bij particulieren! Voor hen is het namelijk gemakkelijk om deze data te gebruiken voor andere doeleinden. 

Daarnaast loop je ook het risico dat data onderschept wordt, bijvoorbeeld door hackers. We adviseren daarom ook een VPN voor meerdere apparaten te gebruiken. Hiermee kun je data versleuteld verzenden en ontvangen, waardoor hackers dit niet kunnen onderscheppen. Zo is je data niet alleen veilig, maar surf je ook een stuk veiliger over het internet. 

Vraag bewijs van eigenaarschap

En als laatste tip zouden we nog adviseren om altijd bewijs te vragen van eigenaarschap. Dit is vaak niet nodig als je het huis of appartement via een makelaar koopt, maar wel als je het huis particulier koopt. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat verkopers net doen alsof zij de eigenaar zijn, terwijl zij dit helemaal niet zijn. 

Naast dat zij een huis proberen te verkopen dat niet van hen is, proberen zij ook op andere manieren geld af te troggelen, bijvoorbeeld door het huis te reserveren. Dit gevaar benoemde we hierboven ook al. 

Door deze tips in acht te nemen én een VPN te downloaden is de kans een stuk minder groot dat je slachtoffer wordt van vastgoedfraude. En als het te mooi is om waar te zijn, dan is dit het vaak ook! 

Publicatiedatum 25/09/2023