9.2 / 10 1885 reviews 

Is het nu een goed moment om een huis te kopen?

2 min. te lezen

Terug

De huizenmarkt in Nederland is nog altijd flink in beweging. De huizenprijzen blijven onverminderd hoog. Wie had gedacht dat de daling die in 2022 inzette zou leiden tot fors lagere prijzen voor een koophuis komt bedrogen uit. Ook volgens Lamberink makelaars, actief in Noord-Nederland, is het wel duidelijk dat een koopwoning niet snel fors in prijs zal dalen. Op jaarbasis zijn huizen in september 2023 weliswaar een paar procent goedkoper dan een jaar eerder. Maar kijkend naar de landelijke cijfers stijgen de prijzen alweer een paar maanden. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Er worden te weinig nieuwe woningen gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen.

Nieuwbouwprojecten worden uitgesteld

Overal in Nederland worden nieuwbouwprojecten uitgesteld of zelfs helemaal afgeblazen. Dit is het gevolg van te weinig verkochte woningen. Een nieuwbouwhuis is duur. Daar valt niet aan te ontkomen vanwege hoge prijzen voor grondstoffen, hoge grondprijzen en hoge kosten voor arbeid. Projectontwikkelaars geven aan niet te kunnen zakken met de prijs. Dan komt hun rendement onder druk te staan en kan het project simpelweg niet meer uit. Als bij de beoogde start van de bouw niet minstens 70% van de woningen is verkocht dan wordt een project uitgesteld of zelfs helemaal geschrapt. Hierdoor wordt in 2023 naar verwachting opnieuw het aantal van 90.000 nieuwe woningen niet gehaald.

Eigen vermogen is noodzakelijk

Wie naar een makelaar in Assen stapt vanwege de zoektocht naar een geschikt koophuis moet er rekening mee houden dat hiervoor eigen geld nodig is. In ieder geval kunnen de ‘kosten koper’ niet meer worden meegefinancierd in een hypotheek. Daar komt nog bij dat steeds meer banken kijken naar het energielabel van een huis. Als dat niet A of B is dan krijgt de koper minder hypotheek. Dat betekent dat er eigen geld moet worden bijgelegd, of je moet als koper proberen het huis voor een lagere prijs te kopen. Hier staat wel tegenover dat het soms mogelijk is om meer te lenen als dit geld voor verduurzaming wordt gebruikt. Startende kopers die hun eerste woning kopen en die onder de 35 jaar zijn komen bovendien in aanmerking voor kwijtschelding van de overdrachtsbelasting van 2%.

Een huurwoning als alternatief

Als een koopwoning niet haalbaar is dan kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een huurwoning. Boven een bepaald inkomen kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dan ben je aangewezen op een huurhuis in de vrije sector. De overheid wil de huren voor een deel van deze woningen reguleren. Het gaat dan om huizen die volgens het puntensysteem dat ook voor sociale huurwoningen geldt een maximum aantal punten krijgen. De verhuurder mag in dat geval niet meer dan de maximaal vastgestelde huur vragen. Ook de huurstijging is gebonden aan regels. Over dit voorstel van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is nog geen besluit genomen.

Publicatiedatum 25/10/2023