9.2 / 10 1913 reviews 

Is het water uit de kraan altijd veilig om te gebruiken?

2 min. te lezen

Terug

In Nederland gaan we ervan uit dat het water uit de kraan veilig is. Je kunt het drinken, gebruiken om voedsel te bereiden en om je te wassen. Daarnaast wordt drinkwater ook gebruikt voor zaken waar het eigenlijk ‘te goed’ voor is. We spoelen er ook het toilet mee door, om de was te doen en om de tuin te sproeien. Natuurlijk kan dit geen kwaad, maar om deze reden moeten er wel heel wat kubieke meters drinkwater worden geleverd. De waterbedrijven in Nederland staan garant voor veilig drinkwater voor iedereen. Maar ze geven ook een duidelijke waarschuwing af: er komt een moment dat het misschien niet meer lukt om de hoge kwaliteit van ons drinkwater overal en altijd te garanderen.

Water zuiveren wordt steeds lastiger

Het wordt steeds lastiger om het water dat wordt ‘ingenomen’, voornamelijk uit rivieren, goed te zuiveren. Dit komt door de toenemende vervuiling. Het water wordt voortdurend gecontroleerd om problemen te voorkomen. Het kost steeds meer inspanning om de kwaliteit van het water goed te houden. Daarom pleiten waterbedrijven voor maatregelen om zuiniger met ons drinkwater om te springen. We hoeven tenslotte niet overal ‘Spa Blauw’ voor te gebruiken. Er zijn al mensen die zelf maatregelen treffen. Ze laten een tweede systeem aanleggen waarmee ze regenwater kunnen gebruiken om het toilet door te spoelen of om de was of de vaat mee te doen. Dat kan prima. Regenwater is in principe schoon en dus prima te gebruiken voor dingen die niet direct met consumptie te maken hebben.

Hard en zacht water

Een ander punt is de ‘hardheid’ van het water dat uit de kraan komt. Dit water bevat kalk. Dat kan geen kwaad voor onze gezondheid. Maar kalk hecht zich wel op de verwarmingselementen van apparaten. Je ziet het soms aan het element in je waterkoker. Dat slaat wit uit van de kalk. Je kunt dat probleem verhelpen door een keer water te koken met een flinke scheut schoonmaakazijn. Maar ook het element in je wasmachine en vaatwasser kampt met dit probleem en daar kun je niet zomaar bij. Daarom kun je een waterontharder kopen. Dit apparaat zuivert het water van kalk voordat je het gebruikt. De kalk wordt opgevangen door speciale bolletjes in de waterontharder. Het resultaat is dat apparaten een langere levensduur hebben.

Wordt ons drinkwater duurder?

We moeten er rekening mee houden dat ons drinkwater in de toekomst duurder zal worden. Dat heeft te maken met de grotere inspanningen die de waterbedrijven moeten doen om de kwaliteit te kunnen garanderen. Nu is water in Nederland op dit moment echt spotgoedkoop. Een eenpersoonshuishouden betaalt doorgaans minder dan 200 euro per jaar voor het watergebruik. Dat is dus zo’n 55 eurocent per dag. Daarvoor kunnen we eten, drinken, douchen, de was doen en de vaat en de tuin sproeien. Er zijn heel wat landen, ook in West-Europa, waar de situatie heel anders is.

 

Publicatiedatum 15/08/2024