9.2 / 10 1847 reviews 

Je huis verduurzamen in 2024: zo financier je dat

2 min. te lezen

Terug

Je huis verduurzamen is in 2024 een van de slimste investeringen om te doen. Door maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van een warmtepomp, kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten en meer woongemak ervaren. Daarnaast verhoogt verduurzaming de waarde van je woning. Maar hoe financier je deze duurzame aanpassingen of verbouwingen? Hier zijn enkele concrete opties om je te helpen je huis te verduurzamen.


Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een aantrekkelijke manier om je verduurzamingsplannen te financieren. Deze lening is speciaal bedoeld voor energiebesparende investeringen, zoals isolatie of zonnepanelen. Je leent hiervoor tegen een gunstige rente en betaalt de lening bijvoorbeeld terug in vaste maandelijkse termijnen. Bovendien kun je deze lening vaak boetevrij aflossen wanneer je maar wilt.


Subsidies

Er zijn diverse subsidies en regelingen beschikbaar die verduurzaming betaalbaarder maken. Een voorbeeld hiervan is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing)

Hiermee kan je subsidie krijgen voor onder andere zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast hebben veel gemeenten afzonderlijke subsidies voor duurzame projecten. Het is dus zeker de moeite waard om bij jouw gemeente te informeren welke subsidies er allemaal beschikbaar zijn.


Energiebespaarbudget

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kun je vaak extra lenen voor energiebesparende maatregelen, ook wel het energiebespaarbudget genoemd. Dit bedrag komt bovenop de maximale hypotheek die je normaal gesproken kunt krijgen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je huis beter isoleren of zo verbouwen dat je alleen nog elektriciteit nodig hebt in plaats van gas. 

Overleg met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn en welke voorwaarden er gelden. Ook als je al een tijdje in je huis woont, kun je nog altijd je hypotheek verhogen om je huis te verduurzamen.

Groene hypotheek

Een groene hypotheek is speciaal bedoeld voor de financiering van een duurzame woning. Banken bieden vaak lagere rentes aan voor deze hypotheken, omdat ze verduurzaming willen stimuleren. Voorbeelden van groene hypotheken zijn de Triodos Hypotheek en de Rabobank Groenhypotheek. Kijk goed naar de specifieke voorwaarden en vergelijk de verschillende hypotheekaanbieders om te zien welke het beste bij jouw situatie past.

Crowdfunding

Een minder traditionele maar steeds populairdere manier om verduurzaming te financieren is crowdfunding. Via platforms zoals Lender & Spender kun je geld ophalen bij particulieren en bedrijven die willen investeren in duurzame projecten. Dit is een goede optie als je eigen middelen of reguliere financiering niet voldoende zijn.


Samenwerkingsverbanden

Steeds vaker worden er buurtinitiatieven en samenwerkingsverbanden opgezet om verduurzaming mogelijk te maken. Door samen te werken met je buren kun je profiteren van schaalvoordelen, maar ook gezamenlijke subsidies. 

Denk aan gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of het delen van een warmtepomp. Meer informatie over deze mogelijkheden kan je vaak vinden bij jouw gemeente, een lokaal duurzaamheidsnetwerk of de buurtvereniging.

 

Publicatiedatum 24/07/2024