9.2 / 10 1913 reviews 

Startend zzp’er? Zo koop je jouw eerste huis

3 min. te lezen

Terug

Veel startende zzp’ers vragen zich af of het mogelijk is om een huis te kopen. Het korte antwoord: ja, dat kan zeker! Maar het traject ziet er wel anders uit dan voor mensen in loondienst. De belangrijkste uitdaging is dat je je inkomen moet kunnen aantonen, en dit kan lastig zijn als je net begonnen bent. De meeste banken vragen om cijfers van de afgelopen drie jaar. Maar als je een stabiele opdracht hebt of in een sector werkt waar veel vraag is, kun je soms ook met minder financiële historie een hypotheek krijgen. Zorg ervoor dat je administratie tiptop in orde is en overweeg om met een hypotheekadviseur te praten die ervaring heeft met zzp’ers.  

Hypotheekmogelijkheden voor zorgmedewerkers  

Ben je zzp’er in de zorg? Dan heb je een streepje voor bij veel hypotheekverstrekkers. De zorgsector staat bekend als stabiel en betrouwbaar. En hierdoor hebben banken meer vertrouwen in jouw inkomen. Zelfs als je net gestart bent, kan een bank bereid zijn om een hypotheek voor zorgmedewerkers te verstrekken als je kunt aantonen dat je voldoende opdrachten hebt. Er zijn zelfs speciale hypotheekproducten voor zorgmedewerkers. Het kan ook helpen om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau dat lange termijn opdrachten biedt. Met zo’n vast contract op freelance basis vergroot je je kansen op een hypotheek aanzienlijk.  

Zorg voor een goede voorbereiding  

Voor zzp’ers is goede voorbereiding cruciaal als je een huis wilt kopen. Begin voor een huis kopen als zzper met het verzamelen van je financiële documenten: 

  • Jaarcijfers

  • Belastingaangiftes 

  • Je winst- en verliesrekening

Ook is het handig om een overzicht te maken van je vaste lasten en toekomstige plannen. Hypotheekverstrekkers willen namelijk weten of je niet alleen nu, maar ook in de toekomst je hypotheek kunt betalen. Een financieel plan opstellen kan helpen om inzicht te geven in je verdienmodel en uitgavenpatroon. Hoe beter je voorbereid bent? Des te soepeler het proces zal verlopen.  

Werk met een hypotheekadviseur  

De regels voor zzp’ers zijn anders dan voor mensen in loondienst. Daarom is het slim om een hypotheekadviseur in te schakelen. Kies iemand die ervaring heeft met zzp’ers. Die weet precies welke documenten je nodig hebt en bij welke banken je de meeste kans maakt. Een goede adviseur kan je ook helpen met het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Bijvoorbeeld een lineaire hypotheek als je snel wilt aflossen. Of een annuïteitenhypotheek als je liever een gelijkblijvende maandlast hebt.  

Denk aan de toekomst  

Bij het kopen van een huis als zzp’er is het belangrijk om niet alleen naar je huidige situatie te kijken. Kijk ook meteen naar je toekomstplannen. Verwacht je dat je inkomen de komende jaren stijgt? Of wil je juist een buffer opbouwen voor mindere maanden? Dit zijn zaken die je moet meenemen in je financiële planning. Ook is het slim om na te denken over eventuele veranderingen in je werk of privéleven. Een huis kopen is een grote stap. En als zzp’er wil je zeker weten dat je de maandlasten ook op de lange termijn kunt dragen.  

Overweeg om alternatieve financieringsopties in te zetten

Als het lastig blijkt om een traditionele hypotheek te krijgen, zijn er ook alternatieve financieringsopties. Denk aan een starterslening van de gemeente of een lening bij familie. Crowdfunding kan zelfs een optie zijn als je een goed netwerk hebt. Sommige zzp’ers kiezen ervoor om eerst een paar jaar te huren en ondertussen te sparen voor een grotere eigen inbreng. Hoe groter je eigen vermogen, hoe meer vertrouwen je een bank kunt geven. Vergeet ook niet om te kijken naar eventuele subsidies of regelingen die jou als starter kunnen helpen.  

 

Publicatiedatum 07/12/2024