Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je woning. Dat geldt ook voor verduurzaming. Nu is dat niet verplicht, maar je woning isoleren heeft natuurlijk wel veel voordelen. En uiteindelijk levert een goed geïsoleerde woning natuurlijk veel voordelen op. Daar komt bij dat je er niet aan ontkomt als je huis op termijn wordt aangesloten op een warmtenet of als je wilt overstappen op een elektrische warmtepomp.
Maak allereerst een inventarisatie van de maatregelen die genomen moeten worden. Misschien is de spouwmuur isoleren niet meer nodig omdat dit al is gebeurd. Bij de verkoop van een huis hoort ook een energielabel. Hierin staat precies vermeld welke maatregelen zijn genomen om het huis energiezuinig te maken. Als de spouwmuren nog niet zijn geïsoleerd, dan kun je hiervoor een offerte opvragen. Doe dit altijd bij 2 of 3 bedrijven. Kijk ook of je mee kunt liften met een collectief, bijvoorbeeld in de straat waar je woont of via de gemeente. Als een bedrijf in een wijk of straat aan meerdere woningen kan werken, dan wil hij daar vaak een wat scherpere prijs voor berekenen.
Wil je een mooie dakkapel laten plaatsen of een groot dakraam? Of is de dakbedekking aan vervanging toe? Denk dan meteen na over dakisolatie. Dat kun je ook doen als je schade aan het dak hebt, bijvoorbeeld na een zware storm. Als de dakdekker toch al moet komen om je dak te herstellen, dan is het een koud kunstje om ook meteen goede isolatie aan te brengen. De kosten zijn dan ook lager dan wanneer je dit apart moet laten doen. Daken van huizen worden geïsoleerd met verschillende materialen, zoals glaswol of houtwol. Ook wordt er geëxperimenteerd met speciaal geteelde hennep als isolatiemateriaal.
Het laten isoleren van de vloer van een tussenwoning komt anno 2024 op een bedrag van rond de 2500 euro. Het gaat dan om het isoleren van de vloer ‘van onderaf’ dus via de kruipruimte. Aan de onderzijde van de beneden vloer wordt isolerend materiaal aangebracht. Dit is niet alleen gunstig voor je energierekening, het levert ook meer wooncomfort op. Je hebt minder snel last van optrekkend vocht waardoor je vloer beschadigd kan raken. Ook de vorming van schimmel wordt tegengegaan.
Om de verduurzaming van je huis compleet te maken kun je ook nog overwegen om een warmtepomp of zonnepanelen te laten installeren. Voor beide kan subsidie bij de gemeente worden aangevraagd. Kies je voor twee maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met dakisolatie, dan is de subsidie bovendien hoger. Dit kan dus een goede reden zijn om pas tot het nemen van maatregelen over te gaan als je genoeg financiële middelen hebt om twee dingen tegelijk te laten doen. De subsidie die je ontvangt wordt jaarlijks opnieuw door de overheid vastgesteld. Je gemeente kan je informeren over de hoogte van de bedragen. Zorg dat je bij je aanvraag alle benodigde informatie, zoals de betaalde facturen, kunt overleggen.