3 min. te lezen
Als het weer warmer wordt, gaan veel mensen op zoek naar nieuwe ideeën om tijd buiten door te brengen. Tuintrampolines, zowel voor kinderen als voor volwassenen, zijn een populaire keuze, omdat ze je in staat stellen met het hele gezin van de buitenlucht te genieten en tegelijkertijd in vorm te blijven. Dus welke tuintrampoline moet je kiezen? Lees verder en ontdek de belangrijkste punten en aspecten waarmee je rekening moet houden.
Ons artikel gaat over tuintrampolines, laten we eerst even kijken naar verschillende soorten trampolines in het algemeen. Hoewel ze allemaal voor hetzelfde doel worden gebruikt, namelijk springen, zijn er verschillende soorten. Deze omvatten:
Alle bovengenoemde soorten trampolines kunnen zowel door kinderen als volwassenen worden gebruikt.
Tuintrampolines zijn over het algemeen erg leuk voor kinderen van alle leeftijden. Springen tot indrukwekkende hoogten is zowel leuk als een goede vorm van lichaamsbeweging, die kinderen in deze tijd zo hard nodig hebben. Maar zoals bij elke vorm van vermaak, moet je er ook voor zorgen dat jouw kinderen geen gevaar lopen.
We hebben het al gehad over beschermende netten over trampolines. Deze worden meestal op twee manieren aangebracht: intern en extern. Het eerste type bestaat alleen uit een springmat en fungeert dus als extra barrière tussen de gebruiker en de veren. De externe netten worden gebruikt rond het hele oppervlak van de trampoline, en hebben een ingang die wordt geopend en gesloten met ritsen, klittenband of sluitingen. Let op de hoogte van het net. Als algemene regel geldt dat grotere trampolines hogere netten moeten hebben.
Een ander veiligheidsaspect om op te letten zijn afdekkingen op scherpe elementen. Die moeten niet alleen de veren bedekken, maar ook delen van het frame die uitsteken. Deze komen vaker voor bij trampolines met netten. De hoezen zijn meestal gemaakt van zachte materialen zoals schuim. Extra bescherming voor jongere kinderen zijn afneembare ladders, zodat ze de trampoline kunnen betreden en verlaten zonder toezicht van een volwassene. Een fietshelm kopen is weer een idee die iets te ver gaat om je kinderen in bescherming te nemen tegen eventuele rake klappen op de trampoline,
Volg altijd de bijgeleverde instructies, die niet alleen informatie geven over het beoogde gebruik van het toestel, maar ook over mogelijke veiligheidsrisico's.
Voor het plaatsen van een trampoline in je eigen tuin zijn geen grote veranderingen nodig. Je moet echter wel denken aan een paar basisveiligheidsregels.
Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de trampoline op een vlakke ondergrond staat. Elke oneffenheid of uitsparing kan het frame verbuigen of zelfs de hele trampoline doen kantelen tijdens het gebruik. Fabrikanten raden ook af om trampolines te plaatsen op asfalt, beton, keien of andere harde oppervlakken, die een potentieel risico vormen voor iedereen die tijdens het gebruik uit de trampoline valt. Een gazon in de tuin is de beste optie.
Je moet ervoor zorgen dat er geen andere voorwerpen rond de trampoline staan, zoals speeltoestellen, tuinmeubelen, barbecues, enz. Hetzelfde geldt voor muren, hekken en zwembaden. Ook mogen er geen voorwerpen, struiken of dieren onder de trampoline staan. Zorg voor voldoende vrije ruimte boven de trampoline om te springen, dus vermijd lage bomen, elektriciteitsdraden, daken en andere gevaren.
Door deze tips op te volgen, kun je de perfecte locatie voor jouw tuintrampoline vinden.