Veel tuinen hebben niet de juiste ondergrond voor natuurgras, dit zorgt dat veel grasvelden kampen met gele en/of kale plekken. Wanneer deze problemen ontstaan is het lastig het gras weer mooi te krijgen, en komt er extra onderhoud aan te pas.
Kunstgras in de tuin is in dit geval je beste vriend. Het blijft droog, voert regenwater netjes af, en blijft mooi groen. Ook zal het nooit verkleuren of dood gaan.
Uitbesteden of niet
Een legservice op maat is natuurlijk ideaal voor wie het graag over laat aan experts. Je tuin wordt vakkundig opgemeten en je krijgt advies over de mogelijkheden van de ruimte en het soort gras. Handig als je zelf niet zo handig bent of wanneer je graag het gras specifiek gesneden wilt hebben, zoals strak langs kronkelpaadjes e.d. Maar voor de bezige bijtjes en liefhebbers van doe-het-zelf projecten onder ons, kun je kunstgras ook zelf leggen natuurlijk!
Wat heb je nodig
Voor dat je begint is het handig dat alle benodigdheden klaar liggen. Ook is het fijn als je hulp krijgt, zo kan er iemand met je meekijken of het recht ligt en zonder hobbels. Probeer ook ten allen tijden veilig te werken, en draag bescherming voor je knieën.
- Werkhandschoenen en kniebeschermers
- Lijm of kleefband
- Trilapparaat
- Drainagezand
- Ophoogzand
- Stanleymes
- U-pennen
- Schep
- Kruiwagen
- Drukverdeeldoek
- Silicazand
- Bezem
- Hark
Stap voor stap aan het werk
- Allereerst zul je alles waar het nieuwe gras komt te liggen, moeten verwijderen. Na het verwijderen van het natuurgras kun je de grond gelijkmaken met een hark. Dit hoeft nog geen exacte kunst te zijn, maar helpt het proces later wel.
- Bekijk welke ondergrond je nu aantreft. Heb je last van verzakkingen, een zachte bodem of slechte waterafvoer? Verhelp dit dan eerst. Zo niet kun je direct op de aarde leggen.
- Egaliseer de aarde met een laag zand (lavazand, breekzand of rijnzand) van 5 tot 10 cm.
Zorg er wel voor dat deze 1,5 tot 2 cm onder het niveau ligt waar je het kunstgras wilt hebben. Stamp de nieuwe ondergrond vlak met een trilapparaat.
- Leg vervolgens het drukverdeeldoek over het zand. Dit zorgt er voor dat onkruid geen kans heeft om door het kunstgras heen te groeien. Je kunt het doek eventueel besproeien met water zodat het beter vast hecht aan de grond. Wanneer je alles hebt geplaatst, moet je de doeken verankeren met U-pennen. Doe dit in de hoeken, en daarna rondom op elke 1,5 m.
- Nu kun je het kunstgras uitrollen! Voor een professioneel effect rol je het zo uit dat je in de vezel kijkt. Bedenk dus goed waar je vaak in de tuin zit. Voor gedeeltes die gesneden moeten worden gebruik je een stanleymes, dit doe je alleen op de achterkant van het tapijt. Zo voorkom je dat de grassprieten beschadigen. Houd circa 10 cm over voor de zijkanten van de tuin. Liever te veel dan te weinig! Dit kun je altijd nog netjes weg snijden aan het einde.
- Bij een tuin groter dan 4 meter moet je rekening houden met een naad. Leg de naden van het gras op 1 mm van elkaar af. Let op dat de vezels allemaal dezelfde kant op wijzen, dit voorkomt kleurverschil. Vervolgens plak je deze aan elkaar met lijm of kleefband. Bekijk de instructies van het soort lijm wat je aangeschaft hebt, de aanbreng hier van kan verschillen.
- Stamp de naad goed aan. Je kunt er even over heen wandelen om te zorgen dat de naden goed aan de lijmband vast zitten. Probeer kleine stapjes te maken voor het beste resultaat.
- Strooi het veld in met silicazand. Hierdoor blijft het gras mooi liggen, en blijven de vezels goed overeind staan.
- Veeg vervolgens met een bezem tegen de richting in van het gras. Hierdoor verspreid je het zand goed en zorg je dat eventuele platte vezels netjes weer overeind staan.
- Kleed de rest van de tuin naar wens aan en geniet van een prachtig gazon die altijd groen blijft!