9.2 / 10 1913 reviews 

Zo verklein je de kans op stormschade aan het dak van je huis

2 min. te lezen

Terug

Tijdens een storm kan het flink spoken boven Nederland. De kans bestaat dat je dak stormschade oploopt en er dakpannen of dakleer naar beneden komt. Ook kan de schoorsteen van het dak waaien of kan er schade ontstaan aan een dakkapel, dakraam of dakgoten en regenpijpen. Goed onderhoud kan de kans op grote schade verkleinen. Als er toch schade is, neem dan contact op met een dakdekkersbedrijf om deze te laten herstellen. Woon je in een huurwoning, dan zoek je uiteraard eerst contact met de verhuurder. Vaak regelt die een dakdekkersbedrijf om de schade op te nemen en te herstellen.

Regulier onderhoud

Het is aan te raden om het dak van je huis regelmatig te laten controleren op schade, slijtage en mogelijk beginnende lekkages. Heb je last van een lekkend dak dan schakel je natuurlijk direct een dakdekker in om dit probleem te laten verhelpen. Als de dakbedekking beschadigd is dan kun je deze ook zelf herstellen als je handig bent en geen last hebt van hoogtevrees. Let bij het werken aan en op het dak altijd op je veiligheid. Gebruik bij voorkeur een steiger, dit is een stuk veiliger dan een ladder. Bij de ADR Dakwinkel kun je dakbedekking en andere materialen bestellen om schade aan het dak te herstellen of het dak in zijn geheel te renoveren. Bij een grote dakrenovatie is het aan te raden om het dak ook meteen te isoleren. Hiermee kun je flink besparen op je stookkosten. Daarnaast heb je minder snel last van vocht en schimmelvorming in je huis. Hierdoor wordt niet alleen je wooncomfort verhoogd, maar het is natuurlijk ook beter voor je gezondheid. Bovendien verhoog je met deze maatregel het energielabel van de woning, wat een voordeel kan opleveren bij verkoop.

Check ook de dakgoten

Bij onderhoud aan het dak wordt ook altijd de hemelwaterafvoer meegenomen. De goten moeten goed vast zitten aan het dak en de gevel. Daarnaast moeten ze schoon zijn om te voorkomen dat het water niet goed kan wegstromen via de regenpijpen. Dakgoten kunnen vervuild raken door overblijfselen van vogelnesten of door afgevallen blad van bomen die in de buurt staan. Een dakgoot van kunststof kan uiteindelijk ‘uitharden’ door weer en wind en vervolgens kunnen er stukken afbreken. Als de dakgoot beschadigd is dan stroomt het regenwater van het dak op de grond en kun je flinke wateroverlast krijgen. Goed onderhoud en schoonmaken van de dakgoten is daarom minstens zo belangrijk als onderhoud aan het dak.

Laat een dakinspectie uitvoeren

Om problemen met het dak en hoge kosten voor onderhoud of renovatie te voorkomen kun je eens in de paar jaar een dakinspectie laten uitvoeren. Dakdekkersbedrijven bieden deze service vaak tegen een bescheiden tarief of zelfs gratis aan. De dakdekker voert de inspectie uit en geeft vervolgens advies over mogelijk onderhoud op de korte en lange termijn.

Publicatiedatum 23/02/2025